Blog

Comuna Cristian

Comuna Cristian este cea mai mare comuna din Romania si se situeaza in partea de sud-est al judetului Brasov, de-a lungul unei portiuni din DN 73, drumul ce face legatura cu Bucuresti, Cluj si Targu Mures in partea nordica.

Comuna se invecineaza cu orasul Ghimbav, comuna Vulcan, orasul Rasnov si cu municipiul Brasov in partea de est, la o departare de aproximativ 8 km. Suprafata localitatii este de 2.773 ha, din care 880 ha sunt reprezentate de o suprafata impadurita. De-a lungul Cristianului curge paraul Ghimbasel. Populatia este de aproximativ 4500 de locuitori, din care majoritatea, in proportie de 98% este reprezentata de locuitorii romani, restul de 2% fiind minoritati germane si maghiare.

Cristianul a fost infiintat in prima jumatate a secolului al XIII-lea de catre colonistii germani, fiind mentionat pentru prima data in anul 1362. In prima jumatate a secolului al XIV-lea s-a construit biserica fortificata din centrul Cristianului, o principala atractie a comunei in zilele noastre. De-a lungul timpului, aceasta a suferit numeroase modificari, fortificatia ce imprejmuieste biserica fiind construita abia in prima jumatate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri si un bastion pe poarta. Cimitirul evanghelic din partea de est a fortificatiei exista si in zilele noastre, tot ansamblul fiind pastrat intr-o stare foarte buna. Un alt monument important al comunei este biserica ortodoxa, costruita in anul 1795. Picturile murale din interiorul bisericii dateaza din 1821, iar icoanele imparatesti au fost pictate in anul 1770. Numeroase constructii din comuna Cristian au fost declarate monumente arhitectonice, datorita vechimii deosebite.

Aproape de Cristian se afla o padure de stejari seculari, unii copaci avand peste 400 de ani. Padurea a fost declarata monument al naturii, fiind protejata prin lege si reprezinta o ramasita a unei paduri ce se intindea de-a lungul Tarii Barsei in vremurile de demult, de aici provenind si simbolul care se afla pe stema Cristianului.

Comuna Cristian este zona ideala de locuit pentru cei ce isi doresc un stil de viata linistit, cu multiple posibilitati de petrecere a timpului liber, o zona sigura si linstita, aflata in apropierea celor mai importante locatii din judetul Brasov.

 

noiembrie 25, 2016 Articole, Stiri , , , ,
About diferithaus

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *